Lekker, zo’n Zierikzees ijsje Surfers bedreigen natuurgebieden in Grevelingenmeer n* Fabriek produceert 5000 liter per dag Ijskarretjes Warme bereiding Nieuwbouw Echt vruchten Eisen Problematiek Rijk alleen ZIERIKZEE - „Tijdens de warme dagen, zoals we die de afgelopen weken hebben, draaien we op de top van onze kapaciteit; dat betekent dat we zo’n 5.000 liter ijs per dag produceren, onder verdeeld in konsumptie-ijs en roomijs. Elk van deze beide soorten ijs is weer verkrijgbaar in twaalf verschillende smaken. Je begrijpt dus wel dat het tijdens het zomerseizoen hard wer ken is geblazen in de ijsbereiding”. Aan het woord is de heer P. Kruik, eigenaar van ijsfa briek met de gelijkluidende naam aan de Korte Groendal in Zierikzee. Dat hard werken in het bedrijf geldt dan niet alleen voor het-echtpaar Kruik en zoon Arco, maar ook voor de twaalf personeelsleden, die in de zomermaanden werk zaam zijn in het bedrijf. - 1 .x. Zoals men dat veelvuldig aan- Eén van de vele ijskarretjes. waarmee in Zierikzee het ..Kruik-ijs" wordt verkocht. Het nostalgische karretje op de foto is bovendien geheel eigenhandig door de heer Kruik gemaakt. Ondiepwatergebieden, waar tot nu toe de gewone watersport geen toegang had en die dienen als rui- en rustgebied voor het Op die eilandjes bevinden zich broedvogelpopulaties, die door de komst van de surfers gere geld worden verstoord. ,,Op de ze wijze degradeert de natuur- funktie van de Grevelingen op een aantal plaatsen behoorlijk. Volgens hem varen de surfers ook naar kleine broedeilandjes, zoals de Kleine Stampersplaat,-- de Kleine Veermansplaat en de Markenje (onder Ouddorp). De heer en mevrouw Kruik wer ken al twaalf jaar in hun fabriek in Zierikzee. Zij namen destijds de daar gevestigde banketfa- briek van Van Strien over, die beroemd was door zijn produk- tie van Zeeuwse speculaas. „Dat hebben we het eerste jaar gedu rende de winter ook nog gedaan. Maar uiteindelijk hebben we ons toch maar geheel geworpen waterwild, worden in beslag ge nomen en verstoord. Broedei- landen voor vogels en hoge schorranden zijn leuke plekjes om naar toe te surfen en aan land te gaan, net als zandplaten, waar vogels en enkele zeehon den voorheen het rijk alleen hadden. Op de naleving van de gestelde regels wordt door de keurings dienst van waren nauwlettend toegezien, evenals op de overige kwaliteits-eisen en eisen ten aanzien van hygiëne. Bovendien moet op elke verpakking van het ijs duidelijk vermeld wor den uit welke bestanddelen het ijs bestaat. ZIERIKZEE - De redaktie van Sterna, het tijdschrift van de Natuur- en vogelwacht Schouwen-Duiveland en de Vereniging voor natuur- en landschapsbescherming Goeree-Overflakkee, maakt zich ernstig zorgen over de toekomst van de natuurgebie den, indien de ontwikkeling van de plankzeilsport zich met de hui dige snelheid doorzet. Bedreiging van broedkolonies en verstoring van stiltegebieden is namelijk één van de direkte gevolgen van het zich sterk uitbreidende aantal surfers. De natuurverenigingen zijn niet tegen het surfen, maar zouden wel graag zien dat de plaatsen waar wel en niet mag worden gesurfd, duidelijk worden aangewe zen. gevorderd stadium om hieuw- bouw te plegen aan de Platte- weg, nabij het industrieterrein. De spanten voor een nieuwe fa briekshal zijn al geplaatst, naast de reeds bestaande opslagloods, waarin een diepvriescel is ge plaatst. Wanneer de nieuw bouw, waarschijnlijk volgend jaar, zal zijn gerealiseerd, wil de heer Kruik ook van start gaan met de produktie van verpakt ijs in kartonnen bekertjes. De machine, die daarvoor benodigd is, is al reeds aangeschaft, maar kan door ruimtegebrek niet in bedrijf worden genomen. goede grondstoffen gebruikt. Voor het roomijs bijvoorbeeld geldt een maximum melkvetge- halte van 9%. Een regelmatige kontrole staat garant voor een goed produkt”. Aldus de heer Kruik. Volgens Beijersbergen wordt de toegang tot het water verschaft via op- en afritten van dijken, voordien rustige zwemstrandjes en natuurgebieden. Door de gestaag groeiende afzet van het ijsprodukt is de behui zing van de fabriek aan de Korte Groendal te klein geworden. Er zijn dan ook plannen in een ver- op de ijsproduktie”. Het maken van ijs heeft de heer Kruik van huis uit meegekregen. Zijn va der was eigenaar van een ijssa lon in Middelharnis en daar is het ijsbereiden als het ware met de paplepel ingegoten. In totaal is de heer Kruik als zo’n 25 jaar werkzaam in deze branche. Het ijs, dat in de fabriek wordt gemaakt, wordt bereid volgens het recept van de warme berei ding. De heer Kruik vertelt dat deze bereidingsmethode nauwe lijks meer wordt toegepast, om dat ze erg arbeidsintensief is. „Je krijgt op deze manier echter een ijssoort, die aanzienlijk be ter van smaak is en bovendien erg goed houdbaar blijft”. De gang van zaken bij de berei ding is (in grote lijnen) alsvolgt: Allereerst wordt er een ba sismix gemaakt van een aantal grondstoffen. Daartoe worden suiker, melk, boter, vet, sla groom en bindmiddel in bepaal de hoeveelheden gemengd en vervolgens verwarmd tot 80°C. Deze verwarming wordt pasteu risatie genoemd en is nodig om het mengsel bakterievrij te ma ken. Vervolgens wordt het mengsel gehomogeniseerd; dat wil zeggen dat de vetbolletjes, korrels en klontjes verdwijnen doordat de basismix onder erg hoge druk door een nauwe ope ning wordt geperst. De volgende bereidingsfase is de snelkoeler, waarover het mengsel wordt ge leid. De temperatuur wordt daarbij teruggebracht van 80°C. naar 10° C. In een koelketel wordt aansluitend de smaak aan de mix toegevoegd. Het aldus verkregen ijs wordt daarbij ge bracht op een temperatuur van 4°C., de bewaartemperatuur. De laatste stap van de ijsbereiding is de gang door de ijsmachine, waarbij het ijs wordt bevroren tot -6°C, waardoor het ijsmeng sel wordt ingedikt tot de ver eiste dikte. treft bij ijsbereiders, is ook de heer Kruik opgeleid in het vak banketbakker. Hij heeft dat be roep tot zijn 18e jaar ook daad werkelijk uitgeoefend. Maar uiteindelijk werd het toch het ijsbereidersvak, waarin hij een boterham is gaan verdienen. Omdat te kunnen gaan doen werd in 1961 het diploma ijsbe- reider behaald in Amsterdam bij de Stichting Vakopleiding voor het Consumptie-ijsbedrijf. „Op de Grevelingen kunnen de surfers in principe best terecht. Bij de Kabbelaarsbank mogen ze ook best surfen. Het gaat mij er alleen maar om dat er bepaal de plaatsen worden aangewe zen, waar men wel of niet te recht kan. Het geproduceerde ijs wordt voor een deel verkocht via de overbekende ijskarretjes, die men overal in Zierikzee tegen komt. Deze ijsverkopers werken geheel zelfstandig en voor eigen rekening. Ze zijn alleen ver plicht om het schepijs van de fa briek af te nemen. Daartoe wordt het ijs verpakt in emmers van zestien liter. Ten behoeve van de horeca wordt het schepijs verpakt in bakken van vijf liter, die veel worden gebruikt bij de verkoop van uit een vitrine. Ten behoeve van de detailhandel wordt het ijs gevoerd in verpak kingen van 1 en 2,5 liter. Deze beide laatste verpakkingen zijn ook bedoeld voor de verkoop aan partikulieren. Van de twaalf verschillende smaken ijs worden er vier ge maakt met behulp van echte vruchten. Dat zijn aardbeien-, sinaasappel-, banaan- en meloen-ijs. Er zijn wettelijke re gels, waaraan moet wqrden vol daan om een bepaald ijssoort een „vruchtenijs” te mogen noe men. In het ijs moet dan voor 15% echte vruchten of echt vruchtenextrakt worden ver werkt. Wanneer het ijs daaraan niet voldoet, spreekt met van „ijs met een vruchtensmaak”. John Beijersbergen, redaktielid van Sterna en bestuurslid van Natuur- en vogelwacht Schou wen-Duiveland maakt in de zo- meruitgave van Sterna melding van het toenem^^^BB|^ur- "V i i i surfen toch su§«apB^^^F" daar iets heel aparts: op een kluitje. Het surfen heeft vaak meer iets weg van georganiseerd trimmen, zoals een veldloop op het strand of joggen in het bos. Nu vindt een aantal van die sur fers dat kennelijk zelf ook, want van het ene seizoen op het ande re, soms zelfs van de ene week op de ander, zien we ze verschij nen op plaatsen waar er nooit eerder werden gezien. Massaal”, aldus Sterna. Het is voor het ijsbedrijf Kruik nog steeds een goede reklame, dat bij de ijsbereiding op geen enkele wijze kleurstoffen wor den verwerkt. „Wij zijn van me ning dat je, als je pretendeert een goede kwaliteit ijs te ma ken, je ook moet zorgen dat je ■- -

Krantenbank Zeeland

Schouwen's Badcourant | 1983 | | pagina 17