Zeerust onderscheiden voor
tappen 74 vaten meibokbier
JL
Rondleidingen door
het Voornes Duin
Pastels en aquarellen
van Ans Daalderup
DEZE WEEK
f
5
9
11
13
GRATIS KRANT IN REKREATIELAND
11 AUGUSTUS! 994
'Leuk om mensen eens een ander biertje voor te zetten
Geschiedenis
f
Vertrekpunten
Kleine Parelmoervlinder
Museumcollectie belicht
geschiedenis van
Ouddorp
Parkingwatchers aktief
in kader van veiligheid
Story spellenshow in
centrum van Zierikzee
Folkloristische dag in
Burgh op zaterdag
13 augustus
BURGH-HAAMSTEDE - Ans Daalderup uit Burgh-Haamstede
exposeert haar etsen, pastels, aquarellen en gemengde tech
nieken de hele maand augustus in Bezoekerscentrum De
Grevelingen.
RENESSE - Op de wand van een houten kast naast de bar staat het cijfer 74. Dat betekent dat
men in hotel/restaurant/café Zeerust in Renesse meibokbier tapt uit het 74e vat. Op 6 april van
dit jaar werd het eerste vat meibokbier aangebroken en het 74e is het laatste dat dit jaar wordt
gebruikt. „Straks doen we met zijn allen nog een biertje en dan is het over tot volgend voor
jaar”, aldus Leo Hart die sinds februari 1992 Zeerust runt, samen met zijn vriendin Monique Ca-
vens. Voor dat laatste feestelijke meibokbiertje is alle reden. Zeerust wordt namelijk door
Grolsch Nederland onderscheiden omdat er de afgelopen maanden bijna de grootste hoe
veelheid meibokbier van Nederland werd verkocht.
OOSTVOORNE - De Vereniging Natuurmonumenten houdt
excursies op verschillende plaatsen in haar natuurterrein
Voornes Duin.
60e JAARGANG
1
bad krant
Voornes Duin ligt tussen Oostvoorne
en Rockanje, niet ver van Rotterdam.
13 augustus gaat men naar het Quack-
jeswater en 20 augustus naar het
Brede Water.
Het excursieprogramma is verkrijg
baar bij de VWs in de omgeving van
het Voornes Duin.
In deze tijd van het jaar staan allerlei
ruigteplanten in bloei langs de paden
en in de valleien. Leverkruid, wederik
en kattestaart laten zich van hun mooi
ste kant en. Dat valt ook de vlinders op.
de markt bracht en daaraan een wed
strijd verbond voor horecaonderne
mers die de meeste vaten van het spe
ciale bier zouden verkopen.
Vorig jaar besteedde Leo Hart geen
speciale aandacht aan de wedstrijd.
Toen werden in Zeerust maar drie
vaten meibokbier leeg getapt. Maar dit
dekken. Ze broedden hier met zestig
paar en zoeken inmiddels in de wijde
omgeving met hun jongen naar voed
sel.
De excursies naar het Quackjeswater
vertrekken bij speeltuin De Houten
Paardjes in Rockanje. De excursie naar
het Waterbos start bij de parkeerplaats
ingang Waterbos en de excursies naar
het brede water zijn vanaf parkeer
plaats Kreekpad.
Leo Hart is zeker van plan om volgend
jaar weer mee te doen met de wedstrijd
die de bierfabrikant jaarlijks houdt in de
periode van het meibokbier. „Niet al
leen om te winnen, maar ook om in te
spelen op de trend van bijzondere bier
soorten. Het is heel leuk om de mensen
in de zaak af en toe eens een ander
biertje voor te kunnen zetten. En mei-
bok is echt zo'n biersoort waarvoor je
even gaat zitten. Het is bier waarvan je
rustig moet genieten.”
Leo Hart: “Meibok is echt zo 'n biersoort waarvoor je even gaat zitten. Het is bier warvan je rustig moet genieten
(Foto: Marijke Folkertsma)
Regelmatig bezoeken atalanta's en
dagpauwogen deze planten.
Met een beetje geluk laat ook de kleine
parelmoervlinderzich zien en zoekt het
bonte zandoogje de zonbeschenen
bosbodem van het Waterbos op. In het
bos is de hopplant inmiddels tot grote
hoogte geklommen en showt zijn bel
len. In het Quackjeswater zijn waar
schijnlijk nog wel wat lepelaars te ont-
Ans vindt dat de ene techniek de ande
re niet hoeft uit te sluiten in een schilde
rij en past daarom ook gemengde tech
nieken toe. Bijvoorbeeld een opzet met
aquarelverf en daarna uitgewerkt met
pastelkrijt.
In 1980/81 volgde zij een tweejarige op
leiding Esthetische Vorming aan de
Nutsacademie te Rotterdam. Vervol
gens nam zij les bij Pierre van Lit te
Breda in verschillende teken- en schil
dertechnieken. Bij Selma Verhoeven
jaar besteedde de horeca-onderne-
mer speciale aandacht aan het nieuwe
biertje met zijn oude traditie. „We heb
ben het een beetje aangeprezen. Wan
neer een klant bier bestelde vroegen
we steeds of hij of zij misschien een
voorjaarsbiertje wilde proberen; een
meibokje. De meesten wilden dat wel;
„In het café dat op de eerste plaats ein
digde werden tachtig vaten Grolsch
Meibok verkocht en in het café dat
derde werd 54 vaten. Wij zitten met 74
vaten niet zo ver onder de eenste prijs
winnaar”, stelt Leo Hart tevreden vast.
Het was voor het tweede jaar dat
Grolsch in het voorjaar meibokbier op
Magré in Terheyden maakte zij kennis
met pastel. In 1989 begon zij ook met
etsen onder leiding van Peter Jansen te
Zierikzee. De natuur, vooral de zomer-
tuin, is haar grootste bron van inspiratie
waaruit zij ideean put voor haar werk.
Ans exposeerde eerder in het gemeen
tehuis van Prinsenbeek. In de Neder
landse Hervormde kerk te Burgh en in
de Bewaerschole in Burgh-Haamste
de. Ook in het bezoekerscentrum was
al eerder werk van haarte zien.
mensen zijn gemakkelijk te sturen.
Omdat het om kwalitatief goed bier
gaat met een frisse smaak, volgde het
tweede meestal vanzelf. Zo raakten de
mensen bekend met het bier. En zijn
zelfs een aantal vaste meibokbierdrin-
kers ontstaan”. Dat waren ook de klan
ten die nauwlettend het cijfer op de
houten wand naast de bar in de gaten
hielden, waarmee het aantal gebruikte
vaten werd aangegeven.
Ook de vertegenwoordiger van
Grolsch Nederland, die regelmatig
langs komt in Zeerust, zag dat cijfer
groeien. „Aanvankelijk kwam het niet
in me op dat we wellicht kans maakten
op een prijs in de landelijke meibok-
wedstrijd. Maar toen het cijfer na een
aantal weken aangaf dat we aan het
36e vat bezig waren was de Grolsch-
vertegenwoordiger helemaal enthou
siast. Hij plaagde me er zelfs mee dat ik
zeker aan het mechanisme had ge
draaid.” Dat laatste is volgens de café-
eigenaar niet aan de orde omdat de
bierfabriek precies weet hoeveel vaten
meibokbier er zijn geleverd aan Zee
rust. Volgens hem werd de grotere
omzet mede veroorzaakt door de tele-
visie-reclamespot die Grolsch voorzijn
meibokbier liet maken.
Toen hij het aantal vaten meibok dat in
Zeerust werd leeg getapt zag groeien,
kreeg Leo Hart het idee dat zijn bedrijf
wellicht de hoeveelheid van de winnaar
van vorig jaar zou kunnen evenaren.
„Die tapte 45 vatenToen het bij ons zo
hard ging had ik stille hoop dat wij daar
op ook zouden uitkomen. Daarmee
zou ik al dik tevreden geweest zijn.”
Aan het einde van de periode van het
meibokbier, 30 juni, was men in Zee
rust echter aan het 74e vat bezig.
Toen de vertegenwoordiger enkele
weken geleden om een afbeelding van
het logo van de zaak vroeg, kreeg Leo
Hart het vermoeden dat Zeerust wel
eens in de prijzen gevallen zou kunnen
zijn. De vertegenwoordiger van de
bierbrouwerij kwam vorige week per
soonlijke langs om te vertellen dat dat
inderdaad het geval was. De tweede
prijs die Zeerust kreeg toegekend be
staat uit 750 tulpvormige bierglazen
waarop het logo van Zeerust wordt af
gedrukt, 30.000 biervilten met dat
logo, een weekeinde in een Grandora-
do vakantiepark voor de eigenaren van
het hotel/café/restaurant en een mei-
bokglas van dertig centimeter hoog,
dat uiteraard een ereplaats krijgt in het
café dat onderaan het duingebied van
Renesse ligt. De prijsuitreiking vindt
plaats op 1 september.
Elke vaste klant van Zeerust, die regel
matig meibokbier drinkt, krijgt van Leo
Hart een van de bierglazen die tot de
prijs behoren. De horeca-ondernemer
is vooral blij met de prijs omdat daar
door in regionale- en horecabladen
extra aandacht wordt besteed aan
Zeerust. „Het is een stukje reclame dat
ik heel belangrijk vindt. Want Zeerust is
niet alleen open tijdens het zomersei
zoen, maar gedurende het hele jaar.
Dat wil zeggen dat we ons niet alleen
op de toeristen, maar zeker ook op de
eigen bevolking van Schouwen-Dui-
veland richten.”
Grolsch Meibok is een fris lentebier. In
vroeger tijden kondigde Meibok het
begin van de zomer aan. Er moest een
bier gebrouwen worden, dat de gehele
zomer houdbaar bleef. Hiervoor werd
een zwaar bier gemaakt, dat door het
hoge alcoholgehalte langer houdbaar
bleef.
Het bier brouwen en vooral het gisten
lukte het beste in het koudere voorjaar.
Dit bier was derhalve gereed in mei en
heeft later de naam Meibok gekregen.
Om de Meibok de zware smaak van
mout te geven werd later een ijsbok
ontwikkeld. Een normaal bier werd in
die tijd in tanks gelagerd en de kelder
werd volgegooid met ijsschotsen.
Hierdoor bevroor het water uit het bier
op de tankwand. Het alcoholgehalte
steeg en de kleur werd iets donkerder.
Dit zogenaamde ijsbok was destijds de
zuiverste meibok. De brouwers van
Grolsch laten deze eeuwenoude tradi
tie herleven met een fris volblond bier
volgens de regels van de kunst ge
brouwen. Het is samengesteld uit lou
ter natuurlijke grondstoffen: mout van
zomergersten en zorgvuldig geselec
teerde hopsoorten en heeft een alco
holgehalte van 6,5 volurrie-procent.
ft