HET SLACHTOFFER
Merkwaardig jubiieum
te Bruinisse
men het klaar moet maken.
Visliefhebbers zullen ze echter
zeker luslen de anderen kun
nen wij van harte aanbevelen,
ze eens te proberen. Niet alleen
is de mossel tot smakelijke
gerechten te verwerken ze
heeft ook grote voedingswaarde
In 150 g. mosselvlees komt
evenveel eiwit voor als in 100 g.
vleesdaarbij beval bet veel
vitamine A, waaraan onze win-
tervoeding over het algemeen
niet rijk is waar we dus zeker
de nadruk op kunnen leggen.
Speciaal voor het nog groeiende
kinderlichaam zijn de mosselen
van belang, omdat ze zoveel
voedingszouten bevatten kalk,
phosphor- en ijzerzouten. Daar
om is het goed, kinderen al
vroeg mosselen ta leren eten
en jong geleerd is oud gedaan 1
De prijs van mosselen is, verge
leken met die van vlees, eieren
en andere eiwitleverende voe
dingsmiddelen, niet hoogzij
vormen een goedkppe eiwitbron,
zowel bij de warme als bij de
broodmaaltijd.
Velen hebben angst voor moge
lijke mosselvergiftigingen. Wan
neer men echter zorgvuldig
nagaat, of er in de schelpen
geen dode dieren voorkomen,
is de kans hierop praetiseh
uitgesloten. Een dode mossel is
niet moeilijk te herkennen.
Zolang een mossel gezond en
levend is, houdt zij haar schelp
krampachtig gesloten of sluit
deze onmiddellijk hij aanraking,
met behulp van haar sterke
sluitspieien. De exemplaren, die
zich niet of nagenoeg nietsluiten,
zijn dus voor de consumptie
ongeschikt. Ook komen er onder
de mosselen wel eens de zgn.
slijkmosselen voor: schelpen
geheel gevuld met slijk. Deze
zijn niet zo gemakkelijk te
herkennen. Bij het nakijken van
de mosselen neemt men ze stuk
voor stuk tussen duim en wijs
vinger en maakt hiermee een
schuivende beweging. Als de
schelpen dan van elkaar gaan,
heeft men met een slijkmossel
te doen.
Sommige personen zijn over
gevoelig voor het mosseleiwit
eet er daarom de eerste keer
niet te veel van.
Heeft men alle schelpen nage
keken, dan moet het zogenaamde
spinsel verwijderd worden. Men
trekt dit er met behulp van
een mesje af: De mosselen
worden nu in een emmer of teil
goed onder water gezet. Men
roert er flink met een bezem
steel door en ververst het water
zo dikwijls tot het helder blijft.
Vervolgens zet men de mosselen
tenminste een uur weg in ruim
water met 110 g. (21/. eetlepel)
zout per liter, waarin ze zich
kunnen schoonspoelen.
Wij geven hier nog enige recep
ten van mossclgerechten voor
4 personen.
Mosselen koken
De mosselen opzetten met krui
den, bijv. in peper, laurier en
net voldoende waler om de
panbodem tegen droogkoken te
beschermen. (De mosselen lalen
nl. zelf water los als zij boven
de warmte komen en in (tot
water worden zij gekookt) Na
10 a 15 minuten zijn ze gaar.
Alle schelpen zijn dan open.
Men rekent 1 a l'/2 kg. mos
selen per persoon. De mosselen
heet opdoen in de schelp. Aan
tafel kan ieder de mosselen één
voor één uit de schelp halenen
ze naar verkiezing nog in een
sausje dopen van mosterd en
azijn.
Mosselen bakken:
De gekookte mosselen uit de
schelp halen, ze laten uitlekken
en door losse bloem schudden.
In een koekenpan wat boter,
margarine of olie heet laten
worden en de mosselen hierin
snel lichtbruin bakken. Men kan
enige gesnipperde uien race
bakken. Dit gerecht is zeer ge
schikt om bij hutspot, rode kool,
bietjes en andere winterge-
reebten te geven.
Mosselenkoekjes
400 g. gekookte mosselen, 350 g.
aardappelen, 1 ui, zout, peper,
kerrie, fijngehakte peterselie,
aroma, boler ol margarine,
bloem.
De aardappelen fijnmaken. Do
ui snipperen en met wat kerrie
fruiten in boter of margarine.
De mosselen fijnhakken of-ma
len. De bestanddelen met elkaar
vermengen en op smaak afma
ken met peper, zout, gebakte
peterselie en aroma. Van het
mengsel ronde platte koekjes
vormen, deze door een weinig
bloem halen en in de koeken
pan in wat boter of margarine
aan weerskanten bruin bakken.
Mosselenbeignets
300 g. gekookte mosselen, 100 g.
zelfrijzend bakmeel, 1 dl water
of meik, peper, zout, frituurvet,
slaolie, buter of margarine.
Van het meel, liet water of de
meik en wat peper en zout een
glad beslag maken. De mosselen
één voor één door bet beslag
balen. Ze in het frituurvet bak
ken of*in de koekenpan in hete
slaolie of ruim boter of marga
rine bruin bakken.
DE CHOCOLADE
Het gebruik van chocolade is
nog niet zo oud. Het werd in
Spanje ingevoerd uit Mexico als
vrucht, die aan een boom in de
provincie Guatemala groeide,
waar de ontdekker Fernand Cos-
ter ze ontdekte. De inlanders
noemden de vrucht chocolade,
dat zeggen wildewater van
cacao. Choco betekent cacao en
lade water.
De grote natuurvorser Linaeus
nam deze naam over, doch zette
er de naam thobroma voor, het
geen voedsel der goden betekent.
De Spanjaarden leerden de
drank kennen en zij vonden deze
zo heerlijk,- dat zij hun vondst ge
heim hielden. De hele 16e eeuw
werd de chocolade alleen aan het
Spaanse Hof gebruikt en door
de adel.
De historie vertelt, dat Philips
de Tweede, door teveel van de
nieuwe drank te gebruiken, zo
melancholiek werd, dat dit de
oorzaak was dat hij een lijkkist
liet maken en daarin sliep.
De Portugezen kenden in'dat
tijdperk ook het gebruik van de
cacao. Het geheim bleef lang
onbekend bij andere volken. In
het begin van de 17e eeuw kende
men de cacao nog niet in Enge
land en Frankrijk.
Het blijkt wel, dat de kostbare
vrucht veel waard was en daarom
zorgde men er zoveel mogelijk
voo^. dat het gebruik van cacao
zich niet te veel uitbreidde.
In 1641 kende men op de An
tillen nog slechts één cacaoboom.
In 1660 plantte een Jood, Benja
min geheten, een plantages doch
het duurde nog 25 jaar voor de
bewoners van Martinique uit
breiding gaven aan deze cultuur.
Het verschijnsel deed zich voor
dat de cacaoboom schaduw nodig
had om een goede oogst te geven
en de Mexicanen plantten bana
nen tussen de cacaobomen en die
noemden zij de moeder der cacao.
De cacaoboom draagt niet dan
na vijf jaar overvloedig en geeft
tweemaal per jaar een oogst.
Na de 16e eeuw werd de cacao
eerst goed bekend. Spanje en
Portugal verloren hun uitzonder
lijke positie, die zij tot nu toe
hadden ingenomen en het gebruik
van cacao breidde zich na 1640
uit over de overige Europese
landen, terwijl toen de thee en
de koffie ook in Frankrijk meer
bekend werden.
Bevrijdingsdag en
Koninginnedag.
De ministerraad heeft bepaald,
dat ook dit jaar de bevrijding
zal worden gevierd op 5 Mei,
op welke dag de rijksdiensten
van één uur des n.m. af ge
sloten zullen zijn voor zover
de dienst zulks toelaat. Aan de
lagere publiekrechtelijke licha
men zal worden verzocht een
overeenkomstige gedragslijn le
voeren, hetgeen insluit, dat niet
op andere dagen aan liet perso
neel vrijaf zal worden gegeven.
Het is voorts te verwachten,
dat van de zijde van het College
van Rijksbemiddelaars een alge
mene vergunning zal worden
gegeven om de werknemers in
het particuliere bedrijfsleven
ook een halve dag vrij te geven.
Tenslotte wordt er de aandacht
op gevestigd, dat de verjaardag
van H. M. de Koningin dit jaar
zal worden gevierd op de eerste
Mei.
Goed afgelopen.
Ia de buurt van Akkrum moest
Maandagmorgen een rij auto's
voor de open brug over de
nieuwe vaarweg van Groningen
naar liet lJsselmeer wachten,
toen een auto uit Leeuwarden,
waarin zich twee mannen be
vonden, kwam aangereden. De
remmen weigerden, zodal de
bestuurder met een tlinke zwaai
om de reeds wachtenden reed
en dwars door de afsluiting in
hel kanaal schoot. Doordat de
schipper juist het anker liet
vallen kon een botsing met hel
schip, dat juist de brug zou
passeren, worden voorkomen.
Mevrouw Fokkinga, de echtge
note van een caféhouder, die
bij de brug woont, zag het
ongeval gebeuren. Zij snelde op
kousevoeten de woning uit,
sprong in een roeiboot en wist
de inzittenden te redden. Het
bleek later, dat de twee dren
kelingen, heiden 20 jaar oud,
geen rijbewijs hadden.
Tot de markante figuren van
liet dorp Bruinisse behoort de
heer M. Boone. De traditie wil
dat onder de dorpsschoen-
makers attijd bijzondere mannen
schuilen, die dieper over de
dingen nadenken.
Welnu, de heer M. Boone was
zo'n bijzondere figuur. Vijftig
jaar geleden vestigde hij zich
als schoenmaker te Bruinisse
en al spoedig was zijn werk
plaats een middelpunt voor
mensen die wilden pralen over
de grote levensvraagstukken
en over theologische problemen.
Da neiging tot theologiseren
had Marinus Doone overigens
van niemand vreemd, want zijn
vader was destijds een hekend
predikant in de kring der Oud-
Gereformeerden.
De heer Boone werd een popu
lair man in Bruinisse. In 1931
koos men hem zeil op een vrije
lijst tot lid van de gemeente
raad. waarin hij tot 1938 zitting
had, Bij het bombardement van
Bruinisse werd zijn werkplaats
met winkel vernield, Na de
bevrijding nan, hij echter direct
de els en hamer weer ter hand
eerst in een klein huisje,
daarna in een woonwagen.
Bij de viering van zijn 50-jarig
jubileum op 1 Maart a.s. zal
naar men hoopt het her
bouwde bedrijf gereed zijn.
Ondanks zijn 71 jaar werkt de
heer Boone nog altijd zelf mee
in zijn bedrijf.
Prijzen van uien en
aardappelen lopen op
De prijzen voor uien en aard
appelen zijn in de laatste weken
sterk opgelopen. Slechts een
klein deel van de landbouwers
proiiteert echter van deze hoge
prijzen, de meesten hebben hun
aardappelen en uien verkocht
toen ze een goede prijs konden
maken.
De handel profiteert nu voor
namelijk van de hogere prijzi
Men betaalt thans 50 cent vo
een kilo uien aan de landbq
wer, dezelfde prijs waarvo
men vorig jaar 50 kg. kocht.
Vele boeren hebben hun aai
appelen reeds lang verkoc
voor 6 a 7 cent en hun ui
voor 10 cent per kg.
Het zijn vooral Frankrijk
Duitsland waarheen thans ui
worden geëxporteerd en wel
hoeveelheden die de export na
Engeland bijna evenaren.
Men kan nu ook wel zeggi
dat de uienvoorraad bij 95
der landbouwers totaal
ruimd is.
In tolaal zijn nu geëxportee
107 495.380 kg., te weten
Juli 1.293.527 kg., in Augusl
18.273.774 kg., in Septeml
12.037.807 kg., in October
0.123.142 kg., in Noveml
28.202.487 kg., in Decemt
19.441.079 kg., in Januari
22.120.780 kg.
Sommigen schallen de voorra
voor Februari nog op 10 mil
0en kg., maar de meeslen acl
ten de voorraad kleiner.
De waarde van onze
e
cultuurgrond.
De waardebepaling van de groi
is nog altijd een zéér ingewi
kelde materie, die vooral in
laatste tijd in het middelpu
van de belangstelling is kom
te staan. Tal van nieuwe inzie
ten zijn er ten aanzien hierv
naar voren gekomen in I
streven, de problemen, die zi
hierbij voordoen, lot een jui
oplossing te kunnen brengen,
In een uitzending, voorbere
in samenwerking met de AH
ling Voorlichting van het Min
terie van Eandbouw, Visserij
Voedselvoorziening, zal de he
Ir. J. J. Westerhof, Ingenie
hij de Cultuurtechnische Diei
te Assen, in een radio-causei
een nadere toelichting geven
de moeilijkheden, die met
waardebepaling van de gro
samenhangen. Deze causerie
men kunnen beluistereu
Maandag 27 Februari a.s. v
19.4520.00 uur over de zend
Hilversum II.
Erger dan kwajongenswei
Twee jongens van zestien ja
slalen <e Scheveningen een au
en gingen er mee rijden, zond
evenwel het cauffeuren mach!
te zijn.
Op de Laan van Meerdervoi
reden zij een 00 jarige wielr
der omver, die met een gebi
ken arm naar 't ziekenhi
moest worden vervoerd. Ti
minuten later overkwam een
jarige wielrijder hetzelfde 1
Ook ditmaal stopten de jeugdi
autodieven niet. Zij hadd
evenwel 1e schrik te pakken
lieten de gestolen auto in
stille straat onbeheerd achti
De politie hield de jongens aa
De jongen, die de auto li
bestuurd, bevindt zich in arre
Naar het Engels (36)
pen. Maar nu zal zijn mooi plan
netje toch nog in duigen vallen."
Roger kon nauwelijks spreken
van opgewondenheid, in het voor
uitzicht dat hij weldra van aan-
gezicht tot aangezicht zou staan
met de man, die hem had willen
laten hangen voor de misdaad,
die hijzelf bedreef.
Eerst moeten we zijn adres uit
vinden", ging Kendal voort. „Maar
in een plaatsje als Littlehampton
kan dit nu niet zo'n heksentoer
zijn. Ik hoop, dat we hem daar
kalm kunnen arresteren, maar het
is ook mogelijk, dat we langer
jacht op hem moeten maken. Als
hij de trein van 12.15 naar Londen
heeft genomen, dan snappen we
hem natuurlijk niet meer. Ik ge
loof niet, dat dit het geval zal
wezen, maar uit voorzorg zal ik
telegraferen dat ze op hem letten.
De volgende is om 2.05, dus dan
hebben we nog anderhalf uur om
naar hem uit te kijken. Het lijkt
mij zelfs waarschijnlijk, dat hij
nog wel wat later op de dag zal
gaan en dat hij zich dan recht
streeks naar Liverpool, Portsmouth
of Soushampton zal begeven,
waar de boot afvaart. Op het
ogenblik kunnen wij niets doen."
Kendal ging dus gemakkelijk
achterover geleund zitten en be
gon Roger te vertellen van Lord
Kilsavage, toen die nog in Londen
was.
,,Ik geloof niet," zo besloot hij,
„dat ooit een man zo'n slechte
naam had op het gebied van de
behandeling van vrouwen en toch
ging er een soort bekoring van
hem uit, die ze allen voor hem
bezwijken deed. Eigenaardig,
maar ze bleven hem dulden in de
kringen waarin hij eenmaal ver
keerde niet, omdat hij er bemind
was, maar omdat ze hem meer
of minder vreesden."
„Dat kan ik begrijpen, en "ze
moeten niet denken, dat ik met
veel genoegen uitzie op het ogen
blik, dat hij een verklaring van
mij zal verwachten."
„Neen, dat zal ook niet zo heel
aangenaam wezen. Maar in ieder
geval zal hij geloof moeten slaan
aan hetgeen u hem meedeelt, en
ook daaraan, dat u het met goede
bedoeling deed. In zekere zin hebt
u hem beetgenomen en dat is
nooit een prettige gewaarwording.
En vertelt u nu eens even waar
de papieren zijn, waar u mij over
gesproken heeftde brieven van
uw moeder en van Mr. Keivin?
Als wij die sarrben ééns door
nemen, dan kan ik u misschien
nog van enige dienst zijn in die
zaak."
Roger haalde de grote enve
loppe uit zijn zak en zei
„Leest u de brieven op uw ge
mak, dan zulVen wij daarna de
inhoud bespreken."
Toen de detective klaar was
met de lezing, dacht hij even na,
waarop hij zeide
„Ik twijfel er niet aan of het
huwelijk zal wel degelijk geldig
zijn. De n.aam van de dominee
William CJamworth is een voor
naam pur it. Was dezelfde dominé
er nog, dan zouden we al heel
gauw tot een oplossing komen. Al
ging uwt vader ook door onder
een aangenomen naam, dit doet
niets geen afbreuk aan de rechts
geldigheid van het huwelijk. En
mogen wij het eenmaal als geldig
beschouwen, dan zal ons dit van
grote dienst zijn bij het nagaan
van de identiteit van uw vader."
„Maar Mr. Kei vin heeft de zaak
immers al onderzocht."
„William Keivin, al houd ik er
ook niet van om iets tegen een
overledene aan te voeren, had er
niets bij te verliezen, maar wel bij
te winnen, als hij de wrede ge
schiedenis van uw vader kon be
krachtigen. Voor hem beduidde
dit, dat hij de vrouw zou krijgen,
die hij liefhad en het kapitaal, dat
hij zo goed gebruiken kon. Of hij
dus waarlijk een onderzoek heeft
ingesteld, weten wij niet en daar
om zullen we ons persoonlijk in
Lamworth op de hoogte gaan stel
len. Maar nu moeten we ons ver
der wijden aan de zaak waarvoor
we hierheen gingen. Daar zijn we
er! Bijna een half uur te laat.
We mogen wel gauw voortma
ken", zei hij, terwijl ze het station^
verlieten. „We zullen allereerst
naar het postkantoor gaan en dan
later naar het politiebureau."
Aan het postkantoor lichtte
Kendal met een enkel woord t(
wie hij was maar men keek \v
twijfelachtig.
„We hebben geen tijd te ve
liezen", zei hij ongeduldig, „gei
minuutHier is het telegrai
waar wij om komen".
Hij nam een blanco formul
en schreef daar het bewuste tel
gram van Mrs. Vincent op.
4„Nu kunt u er mij iets v<
vertellen Wie heeft het h
afgehaald Hoe zag die heer
uit Weet u waar hij logeert
Heeft hij ook brieven gehad
De klerk zei, dat hij eerst eei
spreken moest met de directeu
en verdween door een deur. E<
paar minuten later keerde
klerk terug en verzocht hem, 1
de directeur binnen te komen
„Als u mij een overtuiging]
stuk kunt tonen, dan zal ik u
inlichtingen verschaffen," spra
deze.
Kendal haalde enkele officië
stukken te voorschijn en na di
ingekeken te hebben, zei de d
recteur
„In orde, inspecteur Kendal
maar men moet zo voorzichti
zijn met postgeheimen."
(Wordt vervolg