wij sneus
k %k
m
ci
r Ir
W-V.
I*
él
r
\ISDAG 22 SEPTEMBER 1998
ak ze bruin met Meesterkok Eric Rotte
teciaal voor de jarige Kruliebak maakte meester-
k Eric Rotte van Brasserij de Kluizenaer in
ddelburg dit recept: koekjes met de smaak van
euwse bolussen. él;--
enodigdheden:
200 gr. donkere basterdsuiker
200 gr. boter
200 ml. melk
*120 gr. bloem
een snufje zout
een sniije kaneel.
ecept
arm de melk met de boter in een steelpannetje.
de suiker erbij als de boter gesmolten is.en roer tot
is opgelost. Zeef de bloem en voeg dit toe, samen met
zout en de kaneel. Roer alles goed en laat bet
welen. Als het afgekoeld is (niet eerder!) zet je het
■kjesbeslag in de koelkast tot het stevig is.
Warm de oven voor op 180 graden. Neem een volle
eetlepel beslag en leg dit dotje op een licht beboterd
stuk bakpapier. Leg nog meer dotjes neer, houd er wél
rekening mee dat het beslag straks een plasje wordt,
dus niet te dicht op elkaar! Leg het papier op een
bakplaat en schuif die in de voorverwarmde oven.
Als er een ventilator in de oven zit (je kunt hem horen
blazen als je de deur van de oven opendoet) zijn de
koekjes in tien minuten klaar. Anders ongeveer een
kwartier. Als de randjes donkerbruin zijn je
Krullebakkej-kokerikkekletskopnietbolussmaakkoekjes
echt klaar. Laat de koekjes afkoelen. Neem er een in
je hand en breng die naar je gezicht. Steek het koekje
ergens onder je neus en smullen maar!
Probeer er eerst een paar uit voor je een hele plaat bakt.
Als ze niet helemaal plat worden kun je het beslag ietsje
verdunnen met een paar druppeltjes water.
Blijft het koekje taai, dun heb je het te vroeg uit
de oven gehaald: volgende keer iets langer geduld.
Veel Krulle&a/e plezier!
door Wim Hofman
Op de kleuterschool zat ik naast
Wimpie Krijnen. Elke dag haalde hij
uit zijn broekzak een stukje krant.
Hij knipte steeds de strip van Tom
Poes en Heer Bommel uit en ik
moest het stukje verhaal voorlezen.
Het voorlezen ging niet gemakkelijk,
want in de tekst stonden moeilijke
woorden en namen als Sickbok en
Wammes Waggel, het papiertje was
dikwijis erg verfrommeld en het
voorlezen moest heel zachtjes. Door
Wimpie ben ik ook zelf in kranten
gaan kijken. In de ene krant zag ik
Kappie staan en zijn maat en bij
mijn opa vond ik Paulus de Bos
kabouter en Eucalypta met haar
rare onderkin. Ik zag daarna dat ook
wel andere dingen in de krant
stonden, maar meestal was er niet
veel bijzonders voor kinderen te vin
den en dat vond ik erg jammer. Er
stonden vroeger trouwens helemaal
niet veel plaatjes en foto's in kran
ten. Dat is nu wel anders. Sommige
kranten hebben zelfs kleurenfoto's
en een enkele keer een speciale blad
zijde voor de kinderen. Het is na
tuurlijk doorgaans niet zo belangrijk
dat je wanneer je jong bent al in een
krant gaat kijken, want je wordt er
een grote wijsneus van.
Wim Hofman is bezig zijn
koffers te pakken. Hij
gaat naar het eiland
Mauritius, waar, in
aanwezigheid van prins
Maurits en zijn nieuwe
gemalin, een boekje
gepresenteerd wordt dat
door Wim geschreven is.
Maar voor de kinder
boekenweek is Wim al
weer terug, natuurlijk om
de Gouden Griffel in
ontvangst te nemen,
die hij voor zijn boek over
Sneeuwwitje kreeg.
Tussendoor schreef hij,
speciaal voor de lezers
van de tweehonderdste
Kruliebak, een stukjevan
tweehonderd woorden
over hoe belangrijk,
of juist juist niet, het is
om als kind de krant te
lezen...
Als je weerwolf wilt worden,
maar nog twijfelt,
omdat je bijvoorbeeld niet ze
ker weet of je ouders akkoord
gaan, ga dan nu
lekker buitenspelen...
een mooi boek lezen
de rest van deze Kruliebak
misschien... maar
LEES IN IEDER GEVAL DIT
STUKJE NIET!!!
Okee angsthazen, jufferhond- IV. Zeg de enige echte weer-
jes, schijtlijsters weg?... daar wolfspreuk op.
gaat-ie dan. Zo word je weer- En V. Trek al je kleren uit en
wolf: I. Ga bij volle maan naar smeer je van boven tot onder in
een rustig eenzaam plekje. met een zalfje van anijszaad,
H. Zorg dat je een driepoot bij kamfer, opium en het vet van
je hebt en een keteltje water een pas gedood dier. Kleed 141
met daarin vier of vijf van de daarna een beetje slordig Ata
volgende ingrediënten: 56 gram met de huid van een wolf «AH
duivelsdrek, peterselie, 7 g opi- een mens kniel necv m
um, 56 tot 84 g dollekervel, 28 buitenste van de twee
tot 42 g bilzekruid, 84 g en wacht tot hét vuurtj^^pi^t#|
saffraan, 19 g aloë, papaver- wordt.
zaad en 7 tot 10 g nachtschade.
III. Breng in de binnenste van
twee cirkels boven een vuurtje
op dat eenzame plekje het wa- v
ter aan de kook.
Wie het allemaal nog
eens wat preciezer wil ^pPpg
weten -of een eenvoudiger ffi
boek door Jan Smeekens manier zoekt- moet het vierde
hoofdstuk lézen in het Weer
wolfhandboek van Jack Didden
en Paul van Loon. Daar vind je
ook de enige echte weerwolf
spreuk. Zonder de laatste twee
regels dan, want die zitten (om
een per-ongeluk-ongeluk te
voorkomen) ergens in het boek
verstopt. Zodat alleen wie echt
wil die zes woorden vindt.
In het Weerwolf handhoek (El-
zenga,, f29,50) staat alles wat je
zou willen weten over het hui-
vërihgwekkende wezen dat 's
nachts, in een harige uitgehon
gerde wolf verandert en dan
het liefst bij volle maan en met
veel gekraak van takkén in de
lucht - moordlustig op
mensenjacht gaat: dus onder
andere jèeventien pagina's over
zijn familie; twintig over zijn
geschiedenis en dertien ové§
hoe je Jhet monster kunt
herkennen en wat dan verstan
dig is om teMoen.
Een belangrijk deel van het
boek (dat bjjna tweehonderd
bladzijden dik is) gaat over be
roemde en milkier beroemde
weerwolfverhalen in boeken,
strips, films en op tv.
Toen Jack Didden en P$tul van
Loon met hun boek bezig wa
ren, ontdekten ze dat we vroe
ger in Zeeland veel last van
weerwolven gehad hebben.
Zo vertellen ze in Wen apart
hoofdstuk het verhaal van de
weerwolf uit Kloetinge, De man
leefde honderd jaar geleden en
had zijn buurmeisje van veer
tien betoverd, pet arme kind
lag elke nacht doodsbang in
bed met het angstzweet over
haar hele lijf zbnder te weten
wat er voor Wrscbrikkelijks
met haar aan de hand was.
Hoe bet afliep? Zie pagina 108
Én zeg nou niet ,^Ach, het is
maar een verhaaltje.*
illustraties uit Weerwolfhandboek
door Camila Fialkowski
A .s&vin