Grüne Woche is in de eerste
plaats beurs voor konsumenten
Optische inspektiemethode
drainagesystemen Ontwikkeld door Grontmij
ABN ziet perspektieven voor
de Nederlandse akkerbouw
Teelttechniek
Nieuwe ontwikkelingen
"Wijnstraten"
romantisch plaatje
arena
Aankoop van nieuwe machines-in hoofdzaak voor
vervanging
De ABN Bank geeft in een pas verschenen branche-schets een uitvoerig
overzicht van de struktuur van de akkerbouw, het gebruik van machi
nes, de produktie en afzet van akkerbouwgewassen en de financiering
daarvan.
Op korte termijn lijkt volgens de samenstellers er van de kans niet
groot dat ons areaal bouwland weer gaat toenemen, maar er zijn toch
wel kleine vernieuwingen mogelijk. Voor de marktordeningsprodukten
is het E.G.-beleid uiteraard van belang.
Een goede benutting van de machi
nes werkt kostenverlagend. Maar
wat is een goede benutting?
In het algemeen is het aantal be
schikbare werktuigen en machines
groot genoeg. De vraag naar werk
tuigen en machines is dan ook
hoofdzakelijk een vervangingsvraag.
Wel, zegt de ABN Bank, is er be
hoefte aan betere machines, waarbij
de mikro-komputer geleidelijk meer
zal worden toegepast.
De rentabiliteit kan door goede be
drijfsvoering worden verbeterd. Dat
houdt in dat de ondernemer de
vruchtbaarheid van de grond op peil
probeert te houden, vooral bij nieu
we bouwplannen. Verder moet hij de
teelttechniek zo goed mogelijk be
heersen. Tenslotte moet hij ook oog
hebben voor de kwaliteit van de
produkten en de beheersing van de
produktiekosten.
De automatisering van machines en
werktuigen zal in de komende jaren
van meer betekenis worden.
Het rendement van de machines en
de kwaliteit van het afgeleverde werk
kan daardoor verbeteren. Het ge
bruik van de komputer in de akker
bouw zal geleidelijk toenemen, om
dat de bedrijven steeds meer be
hoefte zullen krijgen aan informatie.
Deze informatie kan bijvoorbeeld
betreffen de beste toepassing van
bestrijdingsmiddelen en van kunst
mest, verbetering van het bouwplan
en verbetering van de boekhouding.
Van de nieuwe ontwikkelingen kun
nen worden genoemd het onderzoek
van erfelijke eigenschappen van
planten en de beïnvloeding daarvan.
Deze zogenaamde genen-manipulatie
is een onderdeel van de bio-technolo-
gie één van de jongste takken van
wetenschap. In de verre toekomst zou
dit tot een geringer gebruik van
kunstmest en van bestrijdingsmidde
len kunnen leiden.
Een verrassende ontwikkeling is ten
slotte de opgeleefde belangstelling
voor het gebruik van windenergie en
van paardentractie.
Een opname gemaakt van de binnenkant van een drainagebuis. Zicht
baar is een met ijzeroxyde ingegroeide graswortel.
De Grontmij heeft een metho
diek ontwikkeld, die het mogelijk
maakt draineerbuizen via opti
sche weg te inspekteren. Een
dunne buis, voorzien van een
aantal lenzen, wordt vanaf het
maaiveld in de drainagebuis ge
bracht. Bovengronds worden de
lenzen in de gewenste richting
gedraaid en kan de desbetreffen
de buis over een lengte van één
meter worden geïnspekteerd.
Het lichttransport geschiedt met
behulp van een glasvezelkabel.
De apparatuur kan worden aan
gesloten op een camera, zodat
een systematische beheersdoku-
mentatie met foto's binnen bereik
ligt.
De DRAIN-O-SCOPIE is een
effektieve en kostenbesparende
methode voor het opsporen van
verstoppingen en afwijkingen in
de grondwaterafvoersystemen.
Tot op heden moesten delen van
de drainage worden opgegraven.
Eerst na onderzoek van de streng
kon een uitspraak worden gedaan
over mogelijk te treffen maatre
gelen. Vanwege het arbeidsinten
sieve en daarom kostbare karak
ter van deze werkwijze kon
slechts een aantal "steekproeven"
worden genomen.
In vele gevallen is men er niet
zeker van dat deze representatief
zijn voor het gehele drainagesys
teem.
Via "Drain-O-Scopfe" is het mo
gelijk in korte tijd en tegen be
trekkelijk geringe kosten een
groot aantal drainagereeksen na
te zien. Op basis daarvan kunnen
verantwoorde adviezen worden
gegeven voor het funktieherstel
van de grondwaterafvoer.
Op de Grüne Woche werd dit jaar veel aandacht besteed aan kleine(re) dieren
zoals schapen, geiten, konijnen en kippen. Daarbij werd vooral gewezen op het
grote belang van deze dieren als bron van voedsel en kleding in de onderont
wikkelde delen van onze wereld. Op de foto één van de vele groepen geiten die
er te bewonderen vielen.
enorme komplex mocht de naam
"groen" hebben. Hier was een groot
aantal dieren ondergebracht in echte
stallen. Zo vielen er van een zestal
schapenrassen tientallen eksempla-
ren te bewonderen. Ditzelfde kan
ook worden gezegd van geiten, var
kens, konijnen en kippen. Midden in
deze hal was een grote arena waar
demonstraties werden gegeven met
paarden. Ook liet een herder zijn
kudde schapen door een goed ge
dresseerde hond in stal brengen.
Applaus van het honderdkoppige
publiek viel hem uiteraard na de
show in overvloed ten deel.
De Grüne Woche is een week lang
een manifestatie van een enorm
breed skala produkten die de indus
trie van landbouwprodukten maakt.
Een konsumentenbeurs derhalve
waar de handelaar evenwel niet kan
ontbreken al was het alleen al omdat
er ieder jaar weer producenten zijn
die met iets nieuws komen. Boven
dien, Grüne Woche Berlijn, daar
komt iedereen die nationaal of in
ternationaal op agrarisch gebied iets
te betekenen heeft even een kijkje
nemen. Het hoeft geen betoog dat
ook het Nederlands agrarisch be
drijfsleven op de Grüne Woche was
met een stand, die. zo zegt het hoofd
van de exportpromotie van het mi
nisterie van landbouw, de heer K. de
Jong, sterk marktgericht is. Onze be
doeling hier is het geven van voor
lichting aan de konsument over be
staande en nieuwe produkten. Wij
proberen een boodschap door te ge
ven zoals "Als je bij ons koopt heb
je een goed produkt". Wij hechten
veel waarde aan een kwaliteitspro-
dukt. Het moet gezegd de Neder
landse stand zag er goed verzorgd
uit, niet al te uitbundig, zakelijk met
binnenin een carré waar het zo rustig
zitten was dat behalve onze minister
De Koning ook de West-Duitse mi
nister van landbouw J. Ertl enige
malen in deze oase van rust werd
gesignaleerd. Gastvrij onthaald
uiteraard. Ook promotie.
J. Wierenga
De lezer zal gemerkt hebben dat het
verhaal over de Grüne Woche in een
vorig nummer ooggetuige verslag be-
trofvan de Grüne Woche 1981. Oud
bakken nieuws dus. Onze excuses
voor deze fout? (red.).
Beurre Maitre d'Hotei
Vermeng goed zacht geroerde bo
ter met peper, zout en rijkelijk ci
troensap en wat fijngehakte peter
selie. Deze boter wordt ook wel
peterselieboter genoemd en wordt
voornamelijk gebruikt bij vis en
gevogelte.
Beurre d' ail (knoflook of kruidenboter)
Vermeng goed zacht geroerde bo
ter met rijkelijk knoflook (pers),
een ragfijn gesneden uitje, zout,
strooiaroma, iets basilicum, majo-
raan, bieslook, enkele druppels
worcestersaus, tabasco en citroen.
Deze boter wordt gebruikt bij di
verse vleesgrillades van lamscote-
let tot T-bone-steak.
Beurre d' anchoise (ansjovisboter)
Vermeng goed opgeklopte boter
met door een zeef gewreven ansjo
visfilets, iets worcestersaus, peper
en dille 80 a 90 gr. ansjovis op
250 gr. boter). Voor grillades van
vis bijv. moten zalm enz. en het op
smaak brengen van een vissaus.
Beurre manié
De opgeroerde boter wordt ver
mengd met bloem en tot een wat
slappe massa verwerkt. Men ge
bruikt deze boter als bindmiddel
voor groente en sausen. Na toe
voeging van de boter mag de saus
of de groente niet meer koken. 65 a
70 gr. bloem op 100 gram boter. U
kunt de kruiden die de groente
vragen er tijdens het maken van de
boter door mengen. De samenge
stelde boters 1,2 en 3 kunt u door
middel van een spuitzak (met
gladde spuit) op een stukje alumi
niumfolie of vetvrij papier in ro
zetjes spuiten en in de koelkast op
laten stijven. De boters kunnen
ook in folie verpakt in de diepvries
waar ze dan beperkt houdbaar zijn.
M.A. van der Vliet
Voor de 30ste keer heeft Nederland
zich als één van de tientallen deel
nemende landen van 22 tot 31 ja
nuari j.l. gepresenteerd op de Grüne
Woche in Berlijn. Op deze enorme
landbouwbeurs die veel minder
"groen" is dan een niet wetende be
zoeker verwacht, wordt men in
drommen meegesleurd van stand
naar stand en van hal naar hal. Aldus
maakt men, verloren in de menigte,
in een dag (want in een paar uur doe
je de Grüne Woche niet) kennis met
vooral de talloze lekkernijen die de
agro-industriën in de diverse landen
te bieden hebben. Beroemd zijn bij
voorbeeld de tientallen meters lange
"Wijnstaten" waar alle zichzelf res-
pekterende wijnfirma's uit Frankrijk
en Duitsland aaneengeschakeld
staan om de dorstige konsument
voor zich te winnen met een glaasje
wijn. Het dient gezegd, vaak kun je
hier even rustig bijkomen onder het
genot van een glas wijn. En wat doet
soort en merk ertoe? De massa
stroomt langzaam aan je voorbij.
Maar de Grüne Woche is meer dan
het drinken van wijn, jenever, bier of
thee. Ook vastere bestanddelen als
brood, worst, hapjes van allerlei
smaak en herkomst, kaas enz zijn in
overvloed aanwezig. Wetend dat het
oog ook wat wil, hebben vooral
West-Duitsland en Nederland een
oogstrelende tuin met echte bomen
(via het dak van de hal binnengela-i
ten) en talloze bloemen opgebouwd.
Zonder meer trekkers op de beurs.
Menige Berlijner vond in de Hol
landse Tuin een echt "Hollands
meisje" op klompen wel bereid tus
sen de tulpen te poseren voor het
maken van een bijzonder romantisch
plaatje.
Dat alles is Grüne Woche en nog
veel meer. Slechts één hal van het
De boter is rijk aan vitamine, be
staat voor een groot gedeelte uit
melkvet, iets minder water en ten
slotte eiwitten. De boter heeft een
aangename smaak en de geur is
licht te verteren.
Boter heeft tal van mogelijkheden
en is in vele keukens dan ook dé
smaakmaker omdat bij veel ge
rechten de smaak aanzienlijk
wordt opgehaald door de toepas
sing v.n roomboter (zgn. échte
boter).
Ze wordt o.a. gebruikt in diverse
emulsiesausen, hollandaisesaus,
béarnaisesaus, in veloutés en in het
bekende bloemkoolsausje wat
overigens nog heel wat meer toe
passingsmogelijkheden kent.
Ook vis, of deze nu gebakken, ge
pocheerd of gekookt wordt, ze is op
zijn best in echte boter (boter bij de
vis!). Verder wordt de boter na
tuurlijk voor kip en vlees gebruikt
en natuurlijk in de zoete gerechten
en het gebak. Dan zijn er de sa
mengestelde boters waar we even
bij stil willen staan. De samenstel
ling bestaat uit goed opgeklopte
boter, uiteraard vermengd met een
kleur- of smaakgevende grondstof.
Hier enkele recepten:
Boter is in ons land één van de
belangrijkste zuivelprodukten en
tegelijk de oudste. De boter werd
vroeger alleen op de boerderijen
gemaakt waar de hygiëne echter
nog al eens te wensen over liet.
Daar de vraag naar boter steeds
groter werd en de boeren hun melk
bij de fabriek gingen afleveren
werd ook de boter steeds meer op
de fabriek bereid; nu zijn er nog
maar enkele boeren die boter en
kaas maken en deze staan net als
de fabrieken onder voortdurend
toezicht van het rijk.
8