Grüne Woche is in de eerste plaats beurs voor konsumenten Optische inspektiemethode drainagesystemen Ontwikkeld door Grontmij ABN ziet perspektieven voor de Nederlandse akkerbouw Teelttechniek Nieuwe ontwikkelingen "Wijnstraten" romantisch plaatje arena Aankoop van nieuwe machines-in hoofdzaak voor vervanging De ABN Bank geeft in een pas verschenen branche-schets een uitvoerig overzicht van de struktuur van de akkerbouw, het gebruik van machi nes, de produktie en afzet van akkerbouwgewassen en de financiering daarvan. Op korte termijn lijkt volgens de samenstellers er van de kans niet groot dat ons areaal bouwland weer gaat toenemen, maar er zijn toch wel kleine vernieuwingen mogelijk. Voor de marktordeningsprodukten is het E.G.-beleid uiteraard van belang. Een goede benutting van de machi nes werkt kostenverlagend. Maar wat is een goede benutting? In het algemeen is het aantal be schikbare werktuigen en machines groot genoeg. De vraag naar werk tuigen en machines is dan ook hoofdzakelijk een vervangingsvraag. Wel, zegt de ABN Bank, is er be hoefte aan betere machines, waarbij de mikro-komputer geleidelijk meer zal worden toegepast. De rentabiliteit kan door goede be drijfsvoering worden verbeterd. Dat houdt in dat de ondernemer de vruchtbaarheid van de grond op peil probeert te houden, vooral bij nieu we bouwplannen. Verder moet hij de teelttechniek zo goed mogelijk be heersen. Tenslotte moet hij ook oog hebben voor de kwaliteit van de produkten en de beheersing van de produktiekosten. De automatisering van machines en werktuigen zal in de komende jaren van meer betekenis worden. Het rendement van de machines en de kwaliteit van het afgeleverde werk kan daardoor verbeteren. Het ge bruik van de komputer in de akker bouw zal geleidelijk toenemen, om dat de bedrijven steeds meer be hoefte zullen krijgen aan informatie. Deze informatie kan bijvoorbeeld betreffen de beste toepassing van bestrijdingsmiddelen en van kunst mest, verbetering van het bouwplan en verbetering van de boekhouding. Van de nieuwe ontwikkelingen kun nen worden genoemd het onderzoek van erfelijke eigenschappen van planten en de beïnvloeding daarvan. Deze zogenaamde genen-manipulatie is een onderdeel van de bio-technolo- gie één van de jongste takken van wetenschap. In de verre toekomst zou dit tot een geringer gebruik van kunstmest en van bestrijdingsmidde len kunnen leiden. Een verrassende ontwikkeling is ten slotte de opgeleefde belangstelling voor het gebruik van windenergie en van paardentractie. Een opname gemaakt van de binnenkant van een drainagebuis. Zicht baar is een met ijzeroxyde ingegroeide graswortel. De Grontmij heeft een metho diek ontwikkeld, die het mogelijk maakt draineerbuizen via opti sche weg te inspekteren. Een dunne buis, voorzien van een aantal lenzen, wordt vanaf het maaiveld in de drainagebuis ge bracht. Bovengronds worden de lenzen in de gewenste richting gedraaid en kan de desbetreffen de buis over een lengte van één meter worden geïnspekteerd. Het lichttransport geschiedt met behulp van een glasvezelkabel. De apparatuur kan worden aan gesloten op een camera, zodat een systematische beheersdoku- mentatie met foto's binnen bereik ligt. De DRAIN-O-SCOPIE is een effektieve en kostenbesparende methode voor het opsporen van verstoppingen en afwijkingen in de grondwaterafvoersystemen. Tot op heden moesten delen van de drainage worden opgegraven. Eerst na onderzoek van de streng kon een uitspraak worden gedaan over mogelijk te treffen maatre gelen. Vanwege het arbeidsinten sieve en daarom kostbare karak ter van deze werkwijze kon slechts een aantal "steekproeven" worden genomen. In vele gevallen is men er niet zeker van dat deze representatief zijn voor het gehele drainagesys teem. Via "Drain-O-Scopfe" is het mo gelijk in korte tijd en tegen be trekkelijk geringe kosten een groot aantal drainagereeksen na te zien. Op basis daarvan kunnen verantwoorde adviezen worden gegeven voor het funktieherstel van de grondwaterafvoer. Op de Grüne Woche werd dit jaar veel aandacht besteed aan kleine(re) dieren zoals schapen, geiten, konijnen en kippen. Daarbij werd vooral gewezen op het grote belang van deze dieren als bron van voedsel en kleding in de onderont wikkelde delen van onze wereld. Op de foto één van de vele groepen geiten die er te bewonderen vielen. enorme komplex mocht de naam "groen" hebben. Hier was een groot aantal dieren ondergebracht in echte stallen. Zo vielen er van een zestal schapenrassen tientallen eksempla- ren te bewonderen. Ditzelfde kan ook worden gezegd van geiten, var kens, konijnen en kippen. Midden in deze hal was een grote arena waar demonstraties werden gegeven met paarden. Ook liet een herder zijn kudde schapen door een goed ge dresseerde hond in stal brengen. Applaus van het honderdkoppige publiek viel hem uiteraard na de show in overvloed ten deel. De Grüne Woche is een week lang een manifestatie van een enorm breed skala produkten die de indus trie van landbouwprodukten maakt. Een konsumentenbeurs derhalve waar de handelaar evenwel niet kan ontbreken al was het alleen al omdat er ieder jaar weer producenten zijn die met iets nieuws komen. Boven dien, Grüne Woche Berlijn, daar komt iedereen die nationaal of in ternationaal op agrarisch gebied iets te betekenen heeft even een kijkje nemen. Het hoeft geen betoog dat ook het Nederlands agrarisch be drijfsleven op de Grüne Woche was met een stand, die. zo zegt het hoofd van de exportpromotie van het mi nisterie van landbouw, de heer K. de Jong, sterk marktgericht is. Onze be doeling hier is het geven van voor lichting aan de konsument over be staande en nieuwe produkten. Wij proberen een boodschap door te ge ven zoals "Als je bij ons koopt heb je een goed produkt". Wij hechten veel waarde aan een kwaliteitspro- dukt. Het moet gezegd de Neder landse stand zag er goed verzorgd uit, niet al te uitbundig, zakelijk met binnenin een carré waar het zo rustig zitten was dat behalve onze minister De Koning ook de West-Duitse mi nister van landbouw J. Ertl enige malen in deze oase van rust werd gesignaleerd. Gastvrij onthaald uiteraard. Ook promotie. J. Wierenga De lezer zal gemerkt hebben dat het verhaal over de Grüne Woche in een vorig nummer ooggetuige verslag be- trofvan de Grüne Woche 1981. Oud bakken nieuws dus. Onze excuses voor deze fout? (red.). Beurre Maitre d'Hotei Vermeng goed zacht geroerde bo ter met peper, zout en rijkelijk ci troensap en wat fijngehakte peter selie. Deze boter wordt ook wel peterselieboter genoemd en wordt voornamelijk gebruikt bij vis en gevogelte. Beurre d' ail (knoflook of kruidenboter) Vermeng goed zacht geroerde bo ter met rijkelijk knoflook (pers), een ragfijn gesneden uitje, zout, strooiaroma, iets basilicum, majo- raan, bieslook, enkele druppels worcestersaus, tabasco en citroen. Deze boter wordt gebruikt bij di verse vleesgrillades van lamscote- let tot T-bone-steak. Beurre d' anchoise (ansjovisboter) Vermeng goed opgeklopte boter met door een zeef gewreven ansjo visfilets, iets worcestersaus, peper en dille 80 a 90 gr. ansjovis op 250 gr. boter). Voor grillades van vis bijv. moten zalm enz. en het op smaak brengen van een vissaus. Beurre manié De opgeroerde boter wordt ver mengd met bloem en tot een wat slappe massa verwerkt. Men ge bruikt deze boter als bindmiddel voor groente en sausen. Na toe voeging van de boter mag de saus of de groente niet meer koken. 65 a 70 gr. bloem op 100 gram boter. U kunt de kruiden die de groente vragen er tijdens het maken van de boter door mengen. De samenge stelde boters 1,2 en 3 kunt u door middel van een spuitzak (met gladde spuit) op een stukje alumi niumfolie of vetvrij papier in ro zetjes spuiten en in de koelkast op laten stijven. De boters kunnen ook in folie verpakt in de diepvries waar ze dan beperkt houdbaar zijn. M.A. van der Vliet Voor de 30ste keer heeft Nederland zich als één van de tientallen deel nemende landen van 22 tot 31 ja nuari j.l. gepresenteerd op de Grüne Woche in Berlijn. Op deze enorme landbouwbeurs die veel minder "groen" is dan een niet wetende be zoeker verwacht, wordt men in drommen meegesleurd van stand naar stand en van hal naar hal. Aldus maakt men, verloren in de menigte, in een dag (want in een paar uur doe je de Grüne Woche niet) kennis met vooral de talloze lekkernijen die de agro-industriën in de diverse landen te bieden hebben. Beroemd zijn bij voorbeeld de tientallen meters lange "Wijnstaten" waar alle zichzelf res- pekterende wijnfirma's uit Frankrijk en Duitsland aaneengeschakeld staan om de dorstige konsument voor zich te winnen met een glaasje wijn. Het dient gezegd, vaak kun je hier even rustig bijkomen onder het genot van een glas wijn. En wat doet soort en merk ertoe? De massa stroomt langzaam aan je voorbij. Maar de Grüne Woche is meer dan het drinken van wijn, jenever, bier of thee. Ook vastere bestanddelen als brood, worst, hapjes van allerlei smaak en herkomst, kaas enz zijn in overvloed aanwezig. Wetend dat het oog ook wat wil, hebben vooral West-Duitsland en Nederland een oogstrelende tuin met echte bomen (via het dak van de hal binnengela-i ten) en talloze bloemen opgebouwd. Zonder meer trekkers op de beurs. Menige Berlijner vond in de Hol landse Tuin een echt "Hollands meisje" op klompen wel bereid tus sen de tulpen te poseren voor het maken van een bijzonder romantisch plaatje. Dat alles is Grüne Woche en nog veel meer. Slechts één hal van het De boter is rijk aan vitamine, be staat voor een groot gedeelte uit melkvet, iets minder water en ten slotte eiwitten. De boter heeft een aangename smaak en de geur is licht te verteren. Boter heeft tal van mogelijkheden en is in vele keukens dan ook dé smaakmaker omdat bij veel ge rechten de smaak aanzienlijk wordt opgehaald door de toepas sing v.n roomboter (zgn. échte boter). Ze wordt o.a. gebruikt in diverse emulsiesausen, hollandaisesaus, béarnaisesaus, in veloutés en in het bekende bloemkoolsausje wat overigens nog heel wat meer toe passingsmogelijkheden kent. Ook vis, of deze nu gebakken, ge pocheerd of gekookt wordt, ze is op zijn best in echte boter (boter bij de vis!). Verder wordt de boter na tuurlijk voor kip en vlees gebruikt en natuurlijk in de zoete gerechten en het gebak. Dan zijn er de sa mengestelde boters waar we even bij stil willen staan. De samenstel ling bestaat uit goed opgeklopte boter, uiteraard vermengd met een kleur- of smaakgevende grondstof. Hier enkele recepten: Boter is in ons land één van de belangrijkste zuivelprodukten en tegelijk de oudste. De boter werd vroeger alleen op de boerderijen gemaakt waar de hygiëne echter nog al eens te wensen over liet. Daar de vraag naar boter steeds groter werd en de boeren hun melk bij de fabriek gingen afleveren werd ook de boter steeds meer op de fabriek bereid; nu zijn er nog maar enkele boeren die boter en kaas maken en deze staan net als de fabrieken onder voortdurend toezicht van het rijk. 8

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1982 | | pagina 8