Hygiëne op het varkensmestbedriif basisvoorwaarde voor goed resultaat Boer let op uw varkensmerk! Bedrijfsleven reageert positief op landbouw '82 Varkensaanbod in de Gemeenschap in 1982 ongeveer gelijk aan 1981 Varkensmesters: Er ligt geld voor het oprapen99 V Scharrelvarkens Amerikaanse maisoogst Hygiëne is van oorsprong een Grieks woord, dat echter in het Neder lands een algemeen gebruikt woord is geworden. We bedoelen ermee: alle voorbehoedende maatregelen, die de invloed van de talrijke faktoren, die de gezondheid kunnen schaden, zo klein mogelijk maken. In Oost-Europa, waar de mensen minder bij het bedrijf betrokken zijn, omdat het niet hun eigen bedrijf is, wordt hier veel waarde aan gehecht. Dierenartsen en mensen met een HAS-diploma, kunnen zich daar op "hygiëne" specialiseren. Daar is een aparte opleiding voor. Het terrein van de hygiëne is zeer groot. Dit strekt zich niet alleen uit tot de omgevingsfaktoren maar hier worden ook de aktiviteiten van de mens en het dier zelf er bij betrokken. Het moet niet bij het woord hygiëne blijven; toepassing ervan is noodzakelijk binnen en buiten. Hierbij plaatsen wij een vijfde artikel uit een serie van 6, die ge schreven zijn n.a.v. een twee jaar durend onderzoek op varkens- mestbedrijven in Noord-Brabant. Dit onderzoek van de Gezond heidsdienst voor Dieren in Noord-Brabant werd mede moge lijk gemaakt door en verricht in samenwerking met de Vee- en Vleescentrale van de N.C.B. te Boxtel. Het onderzoek was gebaseerd op gegevens van het long - leveron derzoek aan de slachtlijn door de diverse vleeskeuringsdiensten in het werkgebied van de Vee- en Vleescentrale. Van jongs af aan leren wij, thuis en op school, hoe we hygiënisch moeten handelen. Dit is bij het varken wat moeilijker. Die zijn dus geheel afhankelijk van de verzorger en/of de eigenaar. Wat het dier niet kan zullen wij dus zelf moeten doen en naarmate we de varkens minder ruimte geven wordt dit punt des te belangrijker. De grote vraag is dus: "Wat kunnen wij op ons mestbedrijf hieraan doen? Welke voorbehoedende maatregelen kunnen wij toepassen om de schade lijke faktoren zo weinig mogelijk in vloed te geven?" Wij zullen dan in grote lijnen praten over 5 onderwerpen: het bedrijf en de stallen, de stalhygiëne, de aan- en afvoer, de algemene hygiëne en de diergeneeskundige begeleiding. Zonder in details te treden zullen we slechts hoofdlijnen aanstippen. A. Het bedrijf en de stalinrichting. 1. Als Uw bedrijf dicht bij andere bedrijven ligt (bv. minder dan 100 m.) zorg dan voor een goede omheining. 2. Afdelingen voor mestvarkens klein houden: liefst niet meer dan 100 dieren per afdeling. Steeds per afdeling "all in all'out" toe passen. Het afschrift van de aangebrachte oormerknummers biedt de varkens- mesters de (enige) garantie dat bij de (latere) afrekening géén dieren afge rekend worden die nooit geleverd zijn. Voor die afrekening geeft de pvv-verordening slachting en weging uitdrukkelijke voorschriften. Dezelf de nummers die de Varkensmesters thuis gehouden hebben moeten na melijk op de afrekening of de (daar bij horende) weegbonnen bij de ge noteerde gewichten vermeld zijn. Vandaar dat de pvv-kommissie de varkensmesters nadrukkelijk op hun eigen belang wijst de af te leveren dieren, vooraf of bij aflevering, te (laten) voorzien van een oormerk per dier en van die nummers zelf af schrift te houden. Gelukkig houdt de meerderheid van de afnemers zich uitstekend aan deze voorschriften. Het pw raadt de varkensmesters aan erg wantrouwend te zijn tegenover voorstellen om ze over te halen de varkens niet voor vertrek van het varkensmest-bedrijf te merken. Op die manier wordt gepoogd daarmee de kontrole te ontwijken en dat is duidelijk niet het belang van de boer. De registratie is in geval van plotse ling ernstige ziekte-uitbraken, een belangrijk hulpmiddel om de gevol gen daarvan - ook gezien onze grote 3. De ventilatie dient zo te zijn dat de buitenlucht niet rechtstreeks de stal binnenkomt, maar via een vóór- of tussenruimte waar deze voorverwarmd kan worden. 4. Zorg voor een stalklimaat per af deling, dat voldoet aan de nor men voor de dieren die er in lig gen. 5. De varkens dienen zo min moge lijk verplaatst te worden. Ideaal is om ze na opleggen niet meer te verplaatsen. 6. Er dient een ziekenboeg te zijn, waarin afwijkende en ernstig zie ke dieren, zoals "staartbijters", kreupele varkens en dergelijke, apart gezet kunnen worden. B. Stal hygiëne: 1. Op het bedrijf dient een hoge drukspuit aanwezig te zijn, waar mee elke stalafdeling na het leegkomen goed wordt schoon gemaakt. Na het schoonmaken ontsmetten met Halamid, na tronloog (in tijden van varken spest of mond- en klauwzeer) of formalinedamp en 6 uur na de ontsmetting naspoelen. Daarna goed laten opdrogen vóór de big gen erin komen. exportbelangen - voor de hele sektor zo veel mogelijk te beperken. Feite lijk draagt iedere varkenshouder daarvoor mede-verantwoordelijkheid. Hoe belangrijk zo'n verantwoorde lijkheid kan zijn valt af te lezen aan de mond- en klauwzeer-uitbraak in Denemarken. De minister van Landbouw heeft, mede namens de Staatssekretaris van Ekonomische Zaken advies gevraagd inzake een ontwerp-landbouwkwali- teitsbesluit scharrelvarkens. Zoals door de heer de Wijze werd gesteld ligt het verschil tussen schar relvarkens en andere varkens in hoofdzaak in de huisvesting. Ten aanzien van de voedering worden al leen regelen gegeven met betrekking tot het aantal vreetplaatsen en trog lengte. Zoals reeds eerder door het bestuur te kennen ia gegeven, dient de gehele levensgang van het alternatief ge produceerde varkens in de regeling te zijn vervat, dus fokkerij- en mes- terijfase. Ten aanzien van de verpakking van dit vlees, is de mening van het Pro- 2. Zorg voor goede drinkwater- en voerhygiëne. Drinknippels en goed water. Het voer niet in zak ken maar in bulk laten aanvoe ren. 3. Zorg voor goed afgesloten silo's, liefst buiten de stal. zodat ze geen voederplaats voor ongedierte vormen. C. Aankoop en aflevering: 1. Het beste is de biggen (in ieder geval per afdeling) van éénzelfde vermeerderaar te betrekken of ze zelf te fokken. Koop in ieder ge val alleen gezonde biggen aan. Blijf steeds het all in all out-sys- teem toepassen. 2. Het vervoer van de biggen liefst zelf doen of door de vermeerde raar, waarbij men niet in eikaars stallen of hokken komt. 3. De varkens dienen voor het afle veren minstens éénmaal niet ge voerd te worden. Het aanbod van slachtrijpe varkens in de 10 landen van de Gemeenschap zal in 1982 (dec. 1981 t/m november 1982) weinig verschillen van dat in het voorgaand jaar. Het Statistiekbureau van de Ge meenschap verwacht een aanbod van omstreeks 126 miljoen stuks, of rond 38 kg per inwoner van de Gemeen schap. Voor het eerste halfjaar rekent men met een vermindering van het aanbod van omstreeks 0,8%, wat ruim ge- kompenseerd zal worden door een toename met 1,2% in het tweede halfjaar. In Groot-Brittannië wordt gerekend op een toename van 14,9 tot 15,3 miljoen, terwijl in Duitsland een da ling van het aanbod verwacht wordt van 37,2 tot 36,6 miljoen stuks. duktschap dat het varkensvlees (al ternatief) geheel verpakt dient te zijn. Voorkomen moet worden dat ten aanzien van z.g. alternatief varkens vlees aanduidingen gebezigd wor den, die beogen aan het varkensvlees een kwaliteitskarakter te verschaf fen, in die zin, dat dat alternatieve vlees van een hogere kwaliteit zou zijn dan varkensvlees afkomstig van niet-alternatieve varkens. De heer Miolet verwachtte bij de slagers géén omzet van betekenis, een opmerking die de voorzitter de vraag deed stellen of het hier toch om een doodgeboren kindje zou gaan. 4. Bij het laden van de mestvarkens liefst afleverhokken gebruiken, die na het laden schoongespoten en ontsmet kunnen worden. Dit laatste geldt ook voor de oprit. In ieder geval geen varkenslader in de stallen of hokken laten en zelf niet op de wagen of op het laad- bordes komen. D. Algemene hygiëne: 1. Zorg voor afsluiting van de stal deuren zodat er niemand zonder Uw medeweten in komt. 2. Indien er mensen in moeten zijn, dan eerst schone laarzen en scho ne kleding (overal of jas) laten aantrekken. Bestem deze laarzen alleen voor bezoekers en bewaar ze ondersteboven op een wandrek of iets dergelijks. 3. Zorg voor een goede bestrijding van schurft, luizen, vliegen en on gedierte. Weer honden, katten en vogels uit de stal. Voorts is een aanbod geraamd van 16,4 miljoen in Nederland (16,2); 14,7 miljoen in Denemarken (14,8); 9,9 miljoen in Italië (9,8); 8,2 miljoen in België (8,1); 2,2 miljoen in Ierland (2.2); 2,3 miljoen in Griekenland (2.3). Naar raming bedroeg het aanbod in de negen landen van de Gemeen schap in 1981 rond 123 miljoen stuks 1,1%), overeenkomende met ruim 10 miljoen kg varkensvlees 1,0%). Per ultimo 1981 werden in de Ge meenschap ca. 78,5 miljoen varkens geteld een ongeveer gelijk aantal als een jaar daarvoor. Ook het aantal gedekte zeugen was met 5,6 miljoen ongeveer gelijk aan vorig jaar. De maisoogst in de Verenigde Staten bedroeg in 1981 rond 208 miljoen ton, of 39 miljoen ton meer dan in het voorgaand jaar. Men verwacht een toename van het binnenlands verbruik met 1 miljoen ton tot 125 miljoen ton. Voorts verwacht men een daling van de export met 3 mil joen ton tot 57 miljoen ton, waardoor aan het eind van het oogstjaar de voorraden gestegen zullen zijn tot 52 miljoen ton, of het dubbele van het jaar daarvoor. 4. Bezoek geen andere varkensbe drijven, tenzij in Uw zondagse pak. 5. Zorg voor goed afgesloten bewa ring en snelle afvoer van kadavers. 6. Zorg voor een goede hygiëne op Uw erf en rondom de stallen. Erf- verharding maakt dit beter moge lijk. E. Diergeneeskundige begeleiding: 1. Zorg voor een goed kontakt met Uw dierenarts. Laat hem Uw be drijf begeleiden. Betrek alleen medicijnen via hem. 2. Voer een goede administratie op hokkaarten waarop de belang rijkste gegevens in ieder geval vermeld worden: inlegdatum. in- leggewicht, afleverdatum, slach terijnummers, alle diergenees kundige behandelingen en de sterfte. 3. Ontworm alle biggen met een goed ontwormingsmiddel in de eerste week na het inleggen. 4. Als u in een zwaar besmet gebied woont, verdient het overweging Uw dieren 4-6 weken na het in leggen te laten inenten tegen de Ziekte van Aujeszky. 5. Zorg dat Uw varkens aan de slachtlijn beoordeeld worden op long- en leverafwijkingen en vraag regelmatige overzichten. Al deze maatregelen dragen bij tot een goed resultaat op Uw bedrijf. Hierbij zal het zó zijn dat de kosten vóór de baten uitgaan. Ook hier ligt er dan geld voor 't oprapen. Het Nederlands bedrijfsleven blijkt positief te reageren op de uitnodiging deel te nemen aan de nationale agra rische manifestatie Landbouw '82, die van dinsdag 29 juni tot en met zaterdag 3 juli op de evenementen terreinen van Flevohof wordt gehou den. De verhuur aan exposanten van de 20 expositiehallen op het 25 ha metende tentoonstellingscomplex verloopt thans zeer v-orspoedig. Ook heeft zich een groot aantal ondernemingen gemeld voor de buitenstands op het beursterrein van Landbouw '82. Op dit ogenblik zijn er reeds ruim 300 exposanten geboekt. De belan genorganisaties uit de agrarische sektor, alsmede de toeleverende en verwerkende industire voor land- en tuinbouw zijn ook vertegenwoor digd. Onder de deelnemers bevinden zich bekende bankinstellingen, vee- voederfabrikanten, stalleninrichters etc. Handel, industrie en organisaties van een bepaalde sektor presenteren zic^, in een aantal hallen per sektor gezamenlijk. Zo exposeert de gehele aardappelsektor in één totale hal. Ook de instellingen voor de promotie van het agrarische produkt hebben een volledige hal gereserveerd. Inmiddels heeft het financiële deel van Landbouw '82 definitieve vor men aangenomen. Een aantal be langrijke organisaties en instellingen heeft zich bereid verklaard de ex ploitatie van Landbouw '82 te dek ken. De prijsontwikkeling op de slachtvarkensmarkt stelt teleur. Des te meer aanleiding voor het produktschap voor vee en vlees (pw) om de varkensmesters met extra klem te wijzen op hun belang om te krijgen wat ze rechtens toekomt. Ook in slechte tijden. Het pw ziet daar nog meer aanleiding toe. Sedert 1 januari jl. is namelijk de pw-verordening slachten en wegen van slachtvarkens uit 1978 in de praktijk aanmer kelijk aangescherpt. Met name op het terrein van het wegen van le vende slachtvarkens. Met klem wordt de varkenshouders nog eens nadrukkelijk gewezen op hun eigen belang, dat slachtvarkens bij afle vering - op de boerderij - individueel gemerkt moeten worden (eventueel door middel van een bedrijfsnummer). 14

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1982 | | pagina 14